Oscars 2013

Kedves Nézőink, tegyék meg tétjeiket! 

Az Oscar-gála előtt általában a sajtó már előre megmondja, ki fogja kapni a díjat. Most kezdetben mindenki a Lincolnt emlegette, majd az Argo került előtérbe, főképpen azért, mert a 12 jelöléssel büszkélkedő Spielberg filmmel szemben végignyerte az összes fontos díjátadót, így a kritikusok díját, a színészi és a rendezői kamara díját, valamint a Golden Globe dráma kategóriáját. Érdekes megjegyezni, hogy ennek ellenére Ben Afflecket nem jelölte az Akadémia a legjobb rendezők között, tehát van még miben reménykedni a Lincoln stábjának. 
A főszereplők között biztosan Daniel Day-Lewis kapja a díjat, mondják a különböző orgánumok, a női főszereplő kategóriája viszont szintén izgalmasnak ígérkezik. Az Argo-nál kezdetben sokkal népszerűbb, hasonlóan politikai témájú Zero Dark Thirty (Katheryn Bigelow) főszereplője, Jessica Chastain tűnt esélyesnek, azonban lejárató kampány indult a film ellen (a CIA kegyetlen kínzási módszereinek bemutatását kifogásolták), talán ezért is Jennifer Lawrence, a Silver Linings Playbook (David O. Russel) hősnője kapta a színészi kamara díját. A Golden Globe-ot viszont mindketten megkapták, hiszen ott külön kategóriákban indultak (a Zero a dráma, a Silver Linings a musical, vígjáték kategóriában, nem mintha egyébként utóbbi teljesen vidám lenne).
A női mellékszereplő díját sokan már Anna Hathaway zsebébe helyezték a Golden Globe győzelem után, így a férfi főszereplő mellett ez a kategória is lefutottnak tűnik. A férfi mellékszereplők között sok nagy név szerepel, talán itt is Tommy Lee Jones, a Lincoln szereplője az esélyes, de itt van még nekünk Philip Seymour Hoffman (The Master) és Robert De Niro (Silver Linings Playbook) is, akik szintén végső befutók lehetnek. 
Mivel a legjobb külföldi film az Arany Glóbuszon az Amour lett, ezért az Oscaron is ez az eredmény várható, főleg azért, mert Michael Haneke filmjét a fő filmes kategóriában is jelölték (Legjobb film). Legjobb rendezők csatájából valószínűleg Steven Spielberg fog kijönni győztesen, de Ang Lee (Life if Pi) is esélyesnek számít. 
Szerénységem 7 filmet látott a 9 jelöltből, illetve a színészi kategóriák jelöltjeiről is van fogalmam, hiszen a legtöbbjüket láttam az adott filmben játszani (kivéve Amour - Emmanuelle Riva, The Impossible - Naomi Watts, Flight - Denzel Washington, The Sessions - Helen Hunt). Alább a tippjeim következnek, azaz ki nyeri a főbb kategóriákat.

* Frissítés: Bejött a papírforma, az Argo kapta a legjobb film díját a Lincoln-nal szemben. Speilberg helyett Ang Lee-t díjazták a Life of Pi-ért. Daniel Day-Lewis harmadjára is hazavihette a legjobb férfi főszereplő díját, míg a legjobb női főszereplő Jennifer Lawrence lett. A férfi mellékszereplő kategóriájában is meglepetés született, ismét Christoph Waltz győzedelmeskedett. A női mellékszereplők között viszont senki nem tudta kiütni Anne Hathawayt, így a Neveletlen hercegnő egy Oscarral gazdagodott. A Django Unchained forgatókönyvéért Tarantino kapta a díjat, a legjobb betétdal Adele Skyfall-ja lett.
2013. 02. 25.

Best Motion Picture: Lincoln (vagy a nagy esélyes Argo, de van egy olyan érzésem, hogy az Akadémia talán mégis a Lincoln mellett áll). 

Best Actor in a Leading Role: Daniel Day-Lewis (itt a többiek nem nagyon fognak labdába rúgni).

Best Actress in a Leading Role: Jessica Chastain (itt talán csak szeretném, ha ő kapná, de szerintem nagyobb volumenű szerepet játszott, mint Lawrence, idősebb is nála, és a Zero keményebb film, mint a Silver Linings, habár utóbbi is nagyon tetszett).

Best Actor in a Supporting Role: Tommy Lee Jones (hihetetlenül jó volt a Lincolnban, bár Hoffman is nagyon alakított a The Masterben, de utóbbi film nem sikerült olyan jól).

Best Actress in a Supporting Role: Anna Hathaway (egyértelműen ő kapja, a többiek nem igazán esélyesek, pedig pl. Sally Field is nagyon jó volt a Lincolnban).

Best Achievement in Directing: Steven Spielberg.

A jelölt filmek sorrendje az én tetszési indexem szerint:
Amour (nem láttam)
Life of Pi (nem láttam)
7. Les Miserables 7/10 (nagy csalódás, nem tetszett a túl sok közeli, sem az eléggé érzelemmentes előadások, kivéve talán Hathaway játékát).
6. Beasts of the Southern Wild 8/10 (én nem feltétlenül jelöltem volna, de azért tetszett, jó kis film, olyan jelenséget mutat be mágikus realistán, amit ritkán látunk).
5. Argo (elsőre nagyon tetszett, bár voltak kevésbé realista fordulatok, de jó film).
2. Lincoln - Silver Linings Playbook - Zero Dark Thirty 9/10 (mivel nem tudok köztük dönteni, ezért megosztott második helyet kapnak; teljesen más műfajúak, de ugyanannyira tetszettek).
1. Django Unchained 10/10 (Tarantino egy zseni, remélem a forgatókönyv díját odaadják neki; egészen egyszerűen itt volt tökéletes a filmélményem, megrázott, nevettem, szuperek voltak a zenék, az egész hangulat, talán csak a késleltetett zárás volt fura, de még ennek ellenére is az egyik legjobb film, amit mostanában láttam; a négy főszereplő pedig - DiCaprio, Waltz, Foxx és Jakson - pedig egyenesen isteniek!).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések